Több milliárd forinttal segíti a kormány a hátrányos helyzetű településeken működő mikrovállalkozásokat.

Újra elérhető a GINOP 1.2.9-20 „Hátrányos helyzetű településeken működő mikrovállalkozások fejlesztéseinek támogatása” elnevezésű pályázat, amire a szabad vállalkozási zónák területén működő vállalkozások jelentkezhetnek. A támogatás jelenlegi 4. ütemének célja a mikrovállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, a területi különbségek csökkentése, a térségi felzárkóztatás és a helyi gazdaság megerősítése. Összesen 33 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésére, a nyertes projekteket 2 millió – 10 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatásban részesítik.

A pályázaton azon mikrovállalkozások vehetnek részt, amelyek a szabad vállalkozási zónának minősülő, vagy szabad vállalkozási zónának nem minősülő 5000 fő alatti településen kívánnak fejleszteni. A támogatás maximális mértéke 70 % azzal a kiegészítéssel, hogy a projekt elszámolható összköltsége nem haladhatja meg a legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója szerinti árbevétel kétszeresét. A kérelmek benyújtására 2021. november 9.-től december 9.-ig lesz lehetőség. A megvalósításra rendelkezésre álló időtartam a Támogatói Okirat hatályba lépését követő 18 hónap.

A beruházás során új eszközök, illetve gépek beszerzése kötelező, ezen kívül lehetőség nyílik például ingatlanfejlesztésre, alkalmazottaik képzésére és bérköltség támogatására, valamint IKT fejlesztésre. Fontos változás, hogy a projekt-előkészítés és a projektmenedzsment is elszámolható, annak érekében, hogy ezek költségei se a vállalatokat terheljék. A Felhívás ágazati korlátozás nélkül került meghirdetésre, a kereskedelmi és szolgáltató cégeken túl a termelő, építőipari szektorokban működő vállalkozások is jelentkezhetnek.

Scroll to Top