Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére igényelhető támogatás.

A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében, a gazdaság újraindítására irányuló kormányzati kezdeményezésekhez kapcsolódva 200 milliárd Ft keretösszeggel az Agrárminisztérium meghirdette a VP3 4.2.1-4.2.2-2-21 „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” elnevezésű pályázatot. Az élelmiszerüzemek számára 160 milliárd Ft, a borászati üzemek fejlesztésére pedig 40 milliárd Ft összegű támogatás elérhető.

A kérelmeket 2021. augusztus 18. és február 8. között, összesen hat ütemezett szakaszban lehet benyújtani. A Felhívás lehetőséget teremt az élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó komplex, akár stratégiai jelentőségű fejlesztések végrehajtására. A támogatás mértékének minimuma 100 millió Ft, maximuma pedig 5 milliárd Ft. Kiemelt szempont az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák alkalmazása által; további fontos szempont az életképes, megfelelő színvonalú üzleti tervvel rendelkező projektek támogatása. Többletpontban részesülnek az energiahatékonyság javítását, illetve megújuló energiaforrás hasznosítást magukban foglaló fejlesztések, ahol a napelemes rendszer önállóan is támogatható tevékenységnek minősül.

A támogatást azon élelmiszer-feldolgozó/borászati üzem jogosult igénybe venni, amelynek fejlesztési igénye Annex I. termék feldolgozására irányul, továbbá rendelkezik Magyarországon bejegyzett székhellyel. A tervezett beruházások megvalósítási területe kiterjed Magyarország teljes területére, a támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 %-a, a nem közép-magyarországi régióban pedig az összes elszámolható költség 50 %-a.

Kötelező vállalás a munkavállalók létszámának a fenntartási időszak alatt történő megtartása, a vállalkozáson belüli foglalkoztatotti létszám növelésére tett vállalás többlet pontszámot eredményezhet. A megvalósításra rendelkezésre álló idő a Támogatási döntést követő 24 hónap.

Scroll to Top