A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésének támogatása.

Októberben új pályázati kiírás indul GINOP Plusz 1.3.1-21 „Zöld Nemzeti Bajnokok- A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésének támogatása” címmel. A Felhívással Magyarország Kormányának kiemelt célja a növekedési potenciállal rendelkező, zöldgazdaság és -ipar területén tevékenykedő feldolgozóipari vállalkozások technológiaváltásának támogatása, ezáltal növelve a hazai hozzáadott értéket a feltörekvő zöldgazdasági piacokon. Budapesten megvalósuló fejlesztés nem támogatható.

A pályázati kérelmek egy szakaszban, 2021. november 22.-től december 6.-ig nyújthatóak be. A rendelkezésre álló keretösszeg 30 milliárd Ft, az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió Ft, maximum 1,5 milliárd Ft, azzal a feltétellel, hogy a projekt összköltsége nem haladhatja meg az előző éves nettó árbevétel kétszeresét. Fontos, hogy a támogatás formája visszatérítendő támogatás, azonban bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé alakulhat.

A Felhívás célja, hogy támogassák a hazai gyártói bázis szélesedését és megerősödését, valamint, hogy hozzájáruljanak a körforgásos gazdasági folyamatok kiépüléséhez. Ebből adódóan a kiírás elsődleges célcsoportjának az energiahatékonysági, elektromobilitási/ vízgazdálkodási technológiákat gyártó, továbbá az egyszerhasználatos műanyagokat helyettesítő vagy másodlagos alapanyagokat előállító és felhasználó vállalkozások minősülnek. A projekt keretében Támogatási kérelmet benyújtani kizárólag az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által lefolytatott szakmai előminősítési eljárás során kiválasztott vállalkozások jogosultak.

A pályázat keretében kötelezően megvalósítandó tevékenység a technológiai fejlesztést eredményező új eszközök és gépek beszerzése, emellett legalább 1 további tevékenység megvalósítása szükséges, amely lehet: infrastrukturális és ingatlan beruházás; információs technológia-fejlesztés; eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzés; tanácsadási szolgáltatás; kísérleti-fejlesztés; információs technológia-fejlesztés; minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsítványok megszerzése. A megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek ebben a Felhívásban is kiemelt szerepet kapnak, ugyanis kiépítésükkel többletpont szerezhető, fontos szempont azonban, hogy ez a teljes projektösszeg maximum 50%-át teheti ki.

A támogatási intenzitás a területi elhelyezkedéstől függően 35-50%, a megítélt támogatás 100%-a azonnali előleg formájában folyósításra kerül. Kötelező vállalás, valamint biztosíték nyújtási kötelezettség nincs. A megvalósításra rendelkezésre álló idő a Támogatási döntést követő 24 hónap.

Scroll to Top