Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél.

Június 26.-tól benyújthatók a pályázatok az RRF-6.5.1-23 „Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél” elnevezésű felhívás keretében. A beruházásból kiépítésre kerülő energiatárolóknak magyarországi telephelyen kell létesülniük.

A támogatás célja a kiegyenlítő energia és kiegyenlítő kapacitás piacon potenciálisan rendelkezésre álló hálózati energiatárolásra képes beruházások ösztönzése.

A tervezet alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2023.06.26-2023.07.25. között lesz lehetőség. Pályázati finanszírozás vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció formájában igényelhető. A vissza nem térítendő támogatás
összege min. 135.000.000 Ft, max. 12.320.000.000 Ft, a támogatás intenzitása 135.000 Ft/kW a beépített akkumulátor kapacitás mértékéig, de maximum az elszámolható költségek 30%-a. A bevételkompenzáció a támogatást igénylő által megadott pályázott bevétel és a kalkulált referencia bevétel különbségéből kerül megállapításra. A pályázott bevétel értéke minimum 16 EUR/kW, maximum 160 EUR/kW, melyet a támogatást igénylő határozz meg a támogatási kérelemben.

Az elszámolható tevékenységek közé tartozik a hálózati energiatároló egységek/létesítmény beszerzése, hálózati energiatároló létesítmény telepítéshez szükséges építési tevékenységek, illetve a hálózati csatlakozás költsége, hálózati
energiatároló vezérléséhez szükséges szoftverek beszerzése is.

A felhívás keretében nem támogatható tevékenységek közé tartozik az ingatlanvásárlás, az üzletrész- és részvényvásárlás, a tartalékképzés, illetve a fogyasztási cikkek beszerzése, valamint a jármű, pótkocsi vagy félpótkocsi beszerzése is.

A projekt megvalósítására rendelkezésre álló idő a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 24 hónap, közbeszerzési eljárás esetén 36 hónap, de legkésőbb 2026.június 30.

Scroll to Top